Skip to main content

Varför har män skägg? 4 tips för ett skägg i toppform!

Nu, under 2000-talets tredje decennium, har hela skönhetsbranschen fått en sak klar för sig: att skägg är mer eftertraktat än parasoll på en badstrand. Men varför får de flesta män skägg? Svaret på detta och flera tips på hur du tar hand om ditt skägg på bästa sätt bjuder Fusion på i den här artikeln!

man-som-har-skagg

Vad är skägg?

För att ta reda på vad skägg är behöver vi först få en överblick av människokroppen, där det växer tre olika sorters hår.

  1. Mjukare och tunnare hår. Det växer överallt på kroppen.
  2. Halvtjockt hår, som växer på huvudet.
  3. Tjockt hår, vilket växer t.ex. som skägg i ansiktet.

Manlig skäggväxt är ett resultat av att testosteron aktiverar dihydrotestosteron i ansiktet. Anledningen till varför vissa män får mer skägg än andra kan bero på att deras kroppar producerar olika mycket testosteron, men i de flesta fall beror skillnaden på genetiska faktorer.

Varför har män skägg?

Så varför har då män skägg? Varför det är främst än som tenderar att ha skägg, och inte kvinnor, är en fråga som är för stor för att besvara här. Men att män har skägg vet vi beror på att manlig skäggväxt är en del av de sekundära könskaraktärerna.

Sekundära könskaraktärer

Primära könskaraktärer är kort och gott könsorgan. Sekundära könskaraktärer är faktorer som hör till ett av de biologiska könen, en som inte har någon faktisk funktion vid själva parningen. Vi kan skriva just “parningen”, eftersom detta återfinns även i djurriket, där ett väldigt känt exempel på manliga sekundära könskaraktärer är påfågelhanens spektakulära stjärtfjädrar. De har heller inte någon funktion vad gäller parningsakten i sig, men signalerar flera saker: 1. denna påfågel är en hane 2. beroende på hur kraftfull den sekundära könskaraktären är, jämförelsevis, ger det påfågelhonor en chans att bedöma just den här hanen och bestämma sig för om de vill para sig med honom eller inte.

På samma sätt fungerar det med skägg, fast människor emellan. Varför, kan man då fråga sig, upplevs det då som att skägg blivit allt trendigare på senare tid? Det kan vi bara spekulera om.

man-som-har-flatat-skagg-900x600

Våra 4 bästa skäggvårdstips!

Är du en man med skägg? Då bör du ta hand om skägget ordentligt för att förstärka denna sekundära karaktär, eller hur? Här får du därför fyra skäggvårdstips så att både skägget och huden under det ska få tillräckligt mycket fukt och näring.

1. Använd skäggolja!

Det tåls att sägas om och om igen. Varför? Jo, för att det låser in välbehövlig fukt, vilket får skägget att se friskt och glansigt ut.

2. Skäggbalm för volymen

För ett stort och maffigt skägg rekommenderar barberarna på Fusion ett bra skäggbalm. Andra bra grejer? Det ger stadga, vilket gör att du kan forma skägget, och gör huden under skägget mjuk och mindre kliande.

3. Massera med skäggschampo

Skäggschampo, eller beard wash som det också kallas, ska appliceras i skägget när du duschar. Massera in det i ett fuktigt eller blött skägg med cirkulära rörelser för att bli av med torra hudflagor under det.

4. Skäggbalsam mot frissighet

Efter skäggschampo kommer, just det, skäggbalsam, som gör underverk för att återfukta torra skäggstrån och eliminera frissighet.

Skäggvård hos din barberare

På Fusion lever och andas vi skägg, nästan bokstavligen. Varje dag ser vi på din barberare och frisör i Uppsala till att stadens invånare får hjälp med rakning, trimning och klippning. Självklart kan vi också ge ansiktshåret en vårdande behandling och tips dig om de produkter som skulle passa bäst för just ditt skägg. Välkommen in till oss för att uppleva vår unika barberarsalong eller boka en tid

  • Inspiration, erbjudanden & nyheter i vårt nyhetsbrev

Obligatorisk