Skip to main content

Skydda håret i solen med 3 enkla tips!

När sommar och sol närmar sig är vi inte sena att armera oss med solkräm för att skydda huden. Däremot är vi färre som vet att även håret behöver speciellt solskydd mot UV-strålarna under de varmare månaderna. Så hur ska vi ta hand om frisyren innan och efter sol? Här är tre tips!

kvinna-som-vet-hur-man-skyddar-haret-i-solen

Hur vet man att håret är solskadat?

Har du inte märkt någon skillnad i hårkvalitet efter semesterveckorna i solen? För att ta reda på om ditt hår påverkas av de värmande strålarna kan du leta efter följande tecken:

  • Hårfärgen har en urtvättad look och är blekare än innan.
  • Du har många kluvna hårtoppar.
  • Håret är mycket sprödare, tunnare och torrare än vad det brukar vara.
  • Ditt hår ser oftare frissigt ut, jämfört med annars under året.

Känner du igen dig? Då är det hög tid att du börjar skydda huvudsaken. Följ de tre tipsen för att skydda håret i solen ordentligt nästa sommar eller under vinterhalvårets utlandsresa!

1. Skydda håret i solen med solspray

Detta må vara en av skönhetsindustrins mest okända områden, men frisörsalonger, butiker och webbshoppar kryllar faktiskt av solskyddsprodukter för håret. Välj gärna en hårsolspray som innehåller vitamin E – det skyddar såväl hårtopparna som hårbotten och till och med hårfärgen, vilken annars riskerar att blekna ganska ordentligt. Glöm inte att smörja in hårbotten ännu mer noggrant – du kan bränna dig där precis som på vilken del av huden som helst, och det kan dessutom leda till ökad risk för håravfall. 

kvinna-som-badar-och-maste-skydda-haret-mot-solen

2. Skydda håret i solen med återfuktning

Att sola och bada är mångas favoritsyssla. Men är du rädd om håret kan det vara bra att veta att aktiviteten bryter ned keratin, proteinet som bygger upp hårstråna. Detta kan i sin tur göra att håret blir svagare, sprödare och torrare. Håroljor är en lösning på problemet – de tillför en stor mängd fukt, näring och glans samt drar ner på frissigheten. En annan nyckel till mjukt och starkt hår stavas hårinpackning. Försök att göra en varje vecka och, för att boosta håret riktigt ordentligt, låt den verka i håret när du går till stranden. Skölj ut i havet efter en stund.

kvinna-som-skyddar-haret-i-solen-med-hatt

3. Skydda håret i solen med en huvudbonad

Detta tips låter lite för simpelt för att vara sant. Men att skydda håret med en solhatt, sjal, keps eller någon annan huvudbonad är ett väldigt bra nödskydd under solstrålarna. Det gör att du kan vistas utomhus en hel solig dag och ändå ha både hår och hårbotten i säkert skuggförvar. Men använd solskydd på den del av håret som inte skyls av hatten och glöm inte att det trots detta kan behövas extra återfuktning under sommarmånaderna.

Skydda håret mot solen hos Frans Hår och stil

Vi på Frans Hår och stil har hår som vår främsta passion. Därför vet vi precis vilken typ av hårbehandling ditt hår behöver – vare sig du vill förebygga skador på en kommande solsemester eller återuppbygga ditt hår som fått de typiska symptomen solskadat hår kan vara. Oavsett om du behöver färgning, klippning eller en vårdande behandling i någon av våra sköna massagestolar kan vi garantera att du får en lyxig stund för dig själv och ett mer välmående hår.

Har du frågor om vilka solskyddande produkter som skulle hjälpa ditt hår bäst? Ställ dem till oss. Varmt välkommen till Frans Hår och Stil, din frisör i Uppsala.

  • Inspiration, erbjudanden & nyheter i vårt nyhetsbrev

Obligatorisk