Skip to main content

Kan man färga håret när man är gravid?

Att färga håret är något som många av oss gör regelbundet. Det gör att vi känner oss fina och stärker vår identitet. Men en stor mängd av de som blir gravida tvekar – är det inte farligt att färga håret när man väntar barn? Kommer det skada fostret? Kan man färga håret när man är gravid? Läs vidare för att ta reda på svaret!

kvinna-som-undrar-om-man-kan-farga-haret-nar-man-ar-gravid

Myter kring vad man kan göra under graviditeten

Under 2000-talet verkar graviditet fortfarande uppfattas som något mystiskt och överjordiskt. Visst är det en av de mest fantastiska upplevelser som livet kan erbjuda, men oroande mycket okunskap florerar kring ämnet. Listan på vad gravida kvinnor får och inte får göra kan vara oändlig – och innehåller olika restriktioner beroende på vem du frågar, trots att alla verkar stensäkra på att just infon de har stämmer.

Det basuneras ut att man ska “äta för två”, att träning under graviditeten är farligt och att gravida ska undvika att bada badkar under hela havandeskapet. För att inte tala om råden till gravida att sluta äta all sorters ost och tvärt sluta med att dricka kaffe. Men nämnda “tips” är faktiskt inget mer än falska, eller i bästa fall delvis sanna, rykten.

farga-haret-nar-man-ar-gravid-900x1350

Kan man färga håret när man är gravid?

På samma sätt som myterna ovan, har en uppmaning om att dagens gravida kvinnor inte kan färga håret under sin graviditet börjat spridas. Många får berättat för sig att det skadar fostret oberoende av när under graviditeten man utför hårfärgningen, andra att det spelar roll vilken vecka du är i när du gör behandlingen. Men har de rätt? Kan man färga håret när man är gravid? Låt oss se vad experterna säger.

Allmänna råd

Enligt Läkemedelsverket finns det en generell risk för alla som låter färgaslinga eller tona sitt hår med permanent hårfärgningsmedel: man kan utveckla kontaktallergi. Hårfärgen innehåller nämligen några ämnen, såsom PPD och TDA, som besitter allergiframkallande egenskaper. Det betyder att du skulle kunna utveckla en allergi om din hud, på till exempel händer, utsätts för direktkontakt med färgen – men det blir inte nödvändigtvis så. Använder din frisör skyddshandskar och ser till att färgen inte nuddar hårbotten går det i regel bra för er båda.

Men detta gäller alltså för alla – vare sig du väntar smått eller inte kan man utveckla kontaktallergi mot hårfärg när man färgar håret. Samtidigt som vi bör ha i åtanke att det inte gjorts särskilt många studier på ämnet, är dock detta den enda påvisade risken som Läkemedelsverket i skrivande stund ser i att färga håret när man är gravid. Det har dessutom genomförts flera studier som pekat på att kroppen tar upp ämnena i hårfärgen i mycket liten mängd, så länge produkterna hanteras korrekt. Så är du gravid och vill färga håret menar 1177 att du bör göra det på salong, där skonsamma produkter med tydliga innehållsförteckningar på svenska används. Som tidigare nämnt har få studier gjorts på detta, men som en extra försiktighetsåtgärd väljer en del gravida att vänta med att färga håret till efter de 12 första veckorna gått, då det är under denna tid som fostrets organ bildas.

Färga håret på Barber & Babes

Så, kan man färga håret när man är gravid? Läkemedelsverket kommunicerar alltså ut att den enda idag kända risken med hårfärgning är att utveckla kontaktallergi mot produkten – vilket gäller både gravida och andra. Men för att vara på den säkra sidan färgar de flesta inte själva, utan går till skickliga frisörer med kvalitativa hårfärger. Därför rekommenderar vi att du färgar håret hos oss på Fusion. På vår hår- och barberarsalong i Uppsala är hårfärgning nämligen lite av vår specialitet. Vill du ha balayage, en toning eller kanske crazy color? Vi erbjuder allt och lite till inom färgning. Välkommen att boka tid för din behandling hos Fusion!

  • Inspiration, erbjudanden & nyheter i vårt nyhetsbrev

Obligatorisk