Skip to main content

Hur klipper man lugg?

Hellugg eller snedlugg, kortare lugg eller gardinlugg. Denna iögonfallande och smickrande frisyrdetalj är lika tidlös som den är innovativ. Men hur väljer man vilken lugg man ska klippa och hur fungerar det om man klipper luggen själv? Här får du svar från proffsen på FRANS Hår & Stil.

kvinna-som-klippt-lugg-hos-frisor

Hur klipper man luggen?

Många är sugna på att prova att klippa lugg på sig själva. Detta kan vi dock inte rekommendera, då risken är stor för att det blir fel, du blir missnöjd och först därefter behöver gå till frisören för att få missödet rättat, då med mycket mindre spelrum för att skapa den lugg du faktiskt önskar. Att klippa endast lugg hos frisören går dessutom snabbt och kostar avsevärt mindre än en hel klippning, så det är absolut en hårbehandling vi rekommenderar att man gör hos professionella frisörer med gesällbrev

Skulle du ändå vara sugen på att testa att toppa luggen själv råder vi dig att göra följande två saker först:

  1. Be din egen frisör om råd.
  2. Skaffa rätt material.

En riktigt bra sax och goda tips från frisören som känner dig bäst är nödvändiga verktyg för att ha en chans att lyckas med den egna luggtrimningen. 

kvinna-med-tunn-lugg

Vilken lugg passar dig?

Har du bestämt dig för att skaffa lugg? Grattis! Vill du veta hur luggen skulle kunna se ut eller få inspiration på vilken typ av lugg som skulle passa dig bäst, kan du följa våra tips om vilka varianter på lugg som brukar passa vilken ansiktsform.

Klippa lugg för runt ansikte

Gardin, på sidan eller lite kortare. Så kan du med fördel klippa luggen om du har en rund ansiktsform. Gärna med busig styling och volym!

Klippa lugg för ovalt ansikte

Ovala ansikten passar ofta väldigt fint i lugg. Har du ett ovalt ansikte kan du alltså vara ganska säker på att vilken lugg som helst fungerar. Alltifrån en tjockare hellugg till en nättare sidolugg. Väljer du en längre lugg med mycket, tjockt hår markeras ansiktet på ett skarpare sätt, medan en luftigare luggklippning mjukar upp dina ansiktsdrag. 

Klippa lugg för hjärtformat ansikte

Personer med hjärtformade ansikten ska generellt hålla sig borta från den tjockaste typen av lugg. Ett säkrare kort är därför en luftig hellugg eller snedlugg.

Klippa lugg för avlångt ansikte

Både rak lugg, snedlugg och gardinlugg smickrar ett avlångt ansikte, men här är nyckelordet luftigt. Tänk på att luggen helst inte ska vara för tjock!

Klipp lugg hos toppfrisörer

Klippning och färgning. Extensions och hårvård. Detta är bara några av hårbehandlingar som vi på FRANS Hår & Stil är experter på. Tillsammans med dig hittar vi gärna den lugg som skulle passa dig bäst och ger vård om styling. Välkommen att boka tid hos oss, din frisör i Uppsala.  

  • Inspiration, erbjudanden & nyheter i vårt nyhetsbrev

Obligatorisk