Skip to main content

Grått hår tidigt? Tips på vad kan du göra åt det!

Förr eller senare får de flesta gråare toner i håret – en del genom att de valt att färga eller slinga håret i en modern askgrå nyans, andra personer i olika åldrar upptäcker en dag oönskade gråa hårstrån. Vi på FRANS tycker att alla naturliga hårfärger är vackra, men lider du av att ha fått grått hår tidigt finns knep att ta till. Lär dig mer om grått hår och läs våra bästa grått hår-tips här!

person-som-fatt-gratt-har-tidigt

Varför får man grått hår tidigt?

Det finns ett stort antal faktorer som kan påverka dina hårstråns pigment och leda till att du får grått hår, tidigt som sent. För att ta det från början är den nyaste forskningens kemiska förklaring till att hårstrån blir grå en ökad ansamling av väteperoxid inuti hårstrået. Väteperoxid används ofta som blekningsmedel till både hår och tänder, så det gör helt enkelt att hårets färg avtar inifrån. Med stigande ålder ökar din kropps produktion av väteperoxid naturligt, men det finns även andra orsaker som kan ge upphov till grått hår. Genetiskt arv och livsvanor spelar till exempel stor roll. Stresspåfrestningar såsom hårdbantning, att uppleva ett trauma eller stor sorg tros kunna leda till att du får grått hår tidigt – men det kan även en brist på vitamin B12 göra. En sak som är säker är att gråfärgade hårstrån inte per definition innebär att man är gammal.

Vad händer när håret blir grått?

När ditt hål väl blivit grått får det, förutom en ny nyans, några nya egenskaper. Generellt är grå hårstrån skörare och mattare, men kan även upplevas som styvare och hårdare, än då det hade sin ursprungliga färg. Detta eftersom det, på grund av diverse enzymer och ämnen, blir mer poröst och därför lättare går sönder. Ett styvt hår bryts av lättare än ett mjukare återfuktat hår. Således är det extra viktigt att ta väl hand om ditt hår när det börjat få grå toner. FRANS personal hjälper gärna dig som fått grått hår tidigt att hitta lämpliga mjukgörande och återfuktande produkter.

Grått hår? Tips!

Så, vad kan du göra om du känner dig missnöjd med dina grå hårstrån? Här är tre konkreta tips:

  1. Använd snälla produkter! Grått hår är extra skört – och behöver därför extra ömhet i form av återfuktande hårvård.
  2. Slinga håret! Att färga håret går så klart också, men att slinga det gör att du kan leka lite mer med din naturliga hårfärg, istället för att dölja den helt. Kalla toner får det grå att smälta in lite mer, medan varma toner ger håret mer liv och kan vara vackrare mot huden. Varför inte prova en pastellfärg?
  3. Testa silverschampoo! Om du har helgrått hår kan det ge en härlig, blondare nyans.


Om du inte är nöjd med att ha fått grått hår tidigt och vill ha hjälp, eller om du vill ge någon i din närhet en skön och lyxig
hårbehandling i julklapp, är du varmt välkommen att skaffa ett presentkort hos oss på FRANS. I det ingår alla våra tjänster, allt från klippning, styling och produkter av toppkvalitet i vår vackra salong. Välkommen in till din frisör i Uppsala!

  • Inspiration, erbjudanden & nyheter i vårt nyhetsbrev

Obligatorisk