Skip to main content

Hur gör man en fläta? Flätor steg för steg!

Alla har vi någon gång önskat att vi kunde det: fläta en fläta perfekt. Oavsett om vi har ett långt, flätvänligt svall eller bara velat göra det på våra nära och kära är flätning en helt klart god kunskap att bära med sig i livet. Framför allt för dig med långt hår är flätan ett skonsamt och vackert sätt att sätta upp håret på. Så hur gör man en fläta? Följ vår guide: flätor steg för steg!

tjej-som-gjort-inbakad-flata

Hur gör man en inbakad fläta?

Vill du också lyckas med en romantisk, klädsam och folklorisk hårstyling? Då är den inbakade flätan något för dig. Här är din enkla guide för hur du lär dig att göra inbakade flätor, steg för steg.

1. Dela upp håret

För att göra en lång, inbakad fläta av hela håret tar du först en del av håret nära i pannan som du börjar arbeta med. Därefter separerar du håret i tre jämnstora sektioner, som bilden nedan visar.

steg-1-inbakad-flata

Steg 1 för att göra en inbakad fläta.

2. Börja fläta

Först flätar du “ett varv” precis som en vanlig fläta. Det innebär i praktiken att du korsar den högra hårsektionen över den i mitten och därefter lägger den vänstra hårsektionen över den nya sektionen i mitten.

steg-2-inbakad-flata

Steg 2 för att göra en inbakad fläta.

3. Inbakning

Efter varje varv, som beskrivs i steg 2, tar du upp en ny liten sektion av håret och integrerar den ovanifrån, i en av de andra tre sektioner. Du flätar helt enkelt som en vanlig fläta, men lägger till hår i en av sektionerna från ovan efter varje varv. Detta kan vara klurigt i början, men vi lovar att det kommer gå av bara farten när du fått in vanan! Glöm inte att dra åt ordentligt under processen för att flätan inte ska släppa. Och låt flätandet ta tid! Om du inte stressar blir flätan som allra finast.

steg-3-inbakad-flata

Steg 3 för att göra en inbakad fläta.

4. Fäst flätan och ge den volym

Fläta så långt du vill och fäst gärna flätan med en liten, tunn hårsnodd som inte syns alltför mycket. För att skapa mer volym kan du dra lite jämnt och försiktigt i håret över hela flätan. Då blir den busigare, livfullare och mer voluminös.

mnfc

En färdig inbakad fläta.

Hur gör man en utbakad fläta?

En utbakad fläta görs på nästan samma vis som en inbakad, men med en liten skillnad. Följ stegen nedan för flätan som bärs såväl av boxare (vi tänker filmen Million Dollar Baby) som fashionistor världen över!  

1. Följ steg 1 och 2 under hur man gör en inbakad fläta

3. Utbakning av flätan

Det som skiljer en utbakad fläta från en inbakad är hur man bakar in resten av håret i den. För en utbakad fläta behöver håret som man bakar in gå under det som är mittsektionen, precis som bilden nedan visar. Ett tips för att lyckas med detta är att försöka fånga upp håret som ska bakas in med pekfingret. På så sätt kommer det inbakade håret komma under resten av flätan hela tiden. När man gör en inbakad fläta är det nämligen tvärtom; då ska det inbakade håret komma in ovanifrån. Även det här kan vara klurigt de första gångerna, men ta det lugnt och kom ihåg att övning ger färdighet.

steg-3-utbakad-flata

Här flätas en utbakad fläta.

3. Följ steg 4 under hur man gör en inbakad fläta

fardig-utbakad-flata

Nu är den utbakade flätan klar!

Flätor och uppsättningar hos FRANS Hår och Stil

Flätan har blivit en given frisyr både till fest och vardags. Den är både skonsam mot håret och går att variera i all oändlighet. Dessutom är det inte bara långa frisyrer som går att fläta! Även kortare bob- och lobfrisyrer för dam passar fint i flera typer av inbakade och utbakade flätor. 

Vi på FRANS Hår och Stil är frisören i Uppsala som kan allt om både, klippning, färgning, hårvård och håruppsättningar. Välkommen in till oss om du vill ha en riktigt spektakulär bruduppsättning eller festfrisyr med en eller flera flätor. 

  • Inspiration, erbjudanden & nyheter i vårt nyhetsbrev

Obligatorisk